Prestaties (1)

Systeemtests


Sony belooft met de VAIO Duo 11 een systeem dat qua prestaties overeen komt met een ultrabook. Natuurlijk willen we die bewering graag staven en dat kan prima met onze vaste benchmarks voor laptops.


In Futuremark’s PCMark 7 zet de VAIO Duo 11 een score van 2.42 neer en dat is voor een Core i5-processor een goede prestatie. De systemen die er momenteel boven staan hebben namelijk een Core i7-processor onder de gelederen.


In de storage-test van PCMark 7 wordt gemeten wat de snelheid van het opslagsysteem van de laptop is. Ook deze score spreekt boekdelen aangezien de laptop ook hier hoog scoort. Enkel de Dell XPS 12, die andere high-end convertible, weet momenteel beter te scoren.


Grafische tests


De Sony VAIO Duo 11 heeft de Intel HD Graphics 4000-GPU die ingebouwd is in de Ivy Bridge-processors aan boord. Er is geen aparte videokaart aanwezig en zodoende is het onredelijk om te verwachten dat je de wat zwaardere games op de hoogste instellingen kan spelen. Met de huidige generatie ultrabooks blijft dit gewoon het grootste euvel. Het is daarnaast ook niet mogelijk om voor een meerprijs alsnog een discrete videokaart toe te voegen.

In 3DMark 11 zijn ook zaken als werkgeheugen en opslagmedium van belang, vandaar dat er toch vrij grote verschillen kunnen ontstaan tussen systemen die stuk voor stuk door dezelfde GPU worden aangestuurd. De VAIO Duo 11 weet met 1.182 punten desondanks zeer degelijk te scoren in vergelijking met andere systemen.


Unigine Heaven 3.0 is de tweede grafische benchmark die laptops moeten draaien voor de recensies van Techzine. Ook hier weet de VAIO Duo 11 het er goed van af te brengen, door zelfs de MacBook Pro Retina van Apple te verslaan. Overigens wordt deze laptop ook aangedreven door een Intel HD Graphics 4000, maar leek voorheen onaantastbaar.