4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Prestaties (1)

Systeemtests


De Dell XPS 12 is voorzien van een Intel Core i7-processor en dat is bij Cinebench 11.5 direct te merken aan de prestatie in deze test. De score is aanzienlijk hoger dan bij andere ultrabooks welke voorzien waren van een Intel Core i5-processor. Voor een ultrabook is een score van 2.80 een topprestatie.


In Futuremark’s PCMark 7 is de marge met de Acer Aspire S7 een stuk kleiner met zo’n 250 punten voorsprong. Het verschil ten opzichte van het qua prijs vergelijkbare systeem van Acer is echter wel aanwezig.


Het verschil in PCMark 7 is mede te danken aan de goed presterende SSD van de XPS 12. Deze behaalde een score die significant hoger is dan die van andere systemen. Dat is overigens wel mede door de verdienste van de extra opslagruimte van de SSD. Hoe groter de SSD, hoe beter de prestaties normaliter zullen zijn. De Acer Aspire S7 heeft met zijn 128GB opslagruimte dan ook wel een nadeel ten opzichte van de XPS 12 die Techzine testte, dus dat is dan wel een kleine kanttekening bij de uitkomst van de PCMark 7-tests.


Grafische tests


Opvallend is dat de XPS 12 in de grafische tests niet hoger weet te scoren dan de ultrabook van Acer. Beide systemen hebben geen discrete videokaart en zijn dus geheel afhankelijk van de Intel HD Graphics 4000-GPU die zich in de processor bevindt. Deze is bij Core i5- en i7-processors zo goed als identiek en een identieke score is dan ook te verwachten. Acer heeft voor het grafische werk dus net wat meer optimalisaties weten te vinden.


Datzelfde beeld komt ook terug bij Unigine Heaven 3.0, waar de XPS 12 opnieuw iets lager scoort dan de Aspire S7. Het verschil van 0,2 frames per seconde is natuurlijk wel tekenend, zo’n verschil zal je nauwelijks opmerken, zelfs niet als je beide systemen naast elkaar dezelfde test laat draaien. Kortom, het is verwaarloosbaar.