3min Devices

Review: Microsoft Surface Pro

Prestaties (games)

Hoe goed de prestaties op de vorige pagina ook waren, het zwakke punt van de Surface Pro lijkt -net als bij veel laptops- te liggen bij de grafische kracht. De tablet vertrouwt op de Intel HD Graphics 4000 chip die in de Intel-processor is ingebouwd. Die chip is voor gaming gewoon niet capabel genoeg.

3DMark 11


Die verwachting maakt 3DMark 11 al gelijk waar, de Surface Pro krijgt 1.095 punten toegekend en dat is een hele normale score voor een systeem met deze GPU. Dat is ook te zien, want er staat een hele rij onder de Surface Pro met ongeveer dezelfde score. Wel moet gezegd worden dat Microsoft de Surface Pro goed heeft geoptimaliseerd, aangezien de score vooralsnog steeds net wat hoger uitvalt dan die van de concurrentie met dezelfde processor.


3DMark


De Cloud Gate-test is bedoeld voor lichtgewichten in het Windows 8-ecosysteem. Omdat het hier om een tablet gaat vermeld ik deze score in dit artikel. De Surface Pro wist een score van 3.677 punten te behalen en doet het daarmee niet slecht. Andere systemen met deze processor worden opnieuw buitenspel gezet, mede doordat Microsoft de optimalisatie op orde heeft en weinig belemmerende extra software meelevert.


Unigine Heaven 4.0


In Unigine Heaven 4.0 scoort de Surface Pro ongeveer evengoed als in 3DMark, ten opzichte van de toestellen die in beide grafieken vermeld worden. De Surface Pro is zodoende net wat beter dan de gemiddelde laptop met een Intel HD Graphics 4000-chip onder de gelederen, maar veel scheelt het niet.