Prestaties

Inmiddels bestaat Windows RT alweer een jaartje en zijn er ook wat fatsoenlijke benchmark-applicaties naar dit platform gekomen. Waardoor we nu ook de tablets met een Windows RT-versie kunnen vergelijken met de concurrentie. Helaas beschikken we tot op heden alleen over grafische benchmark en nog geen systeembenchmarks, we hopen deze ook snel te mogen verwelkomen op Windows RT.

Een van de benchmarks die we tegenwoordig crossplatform draaien is GFXBench. We hebben zowel de onscreen- als offscreen-test gedraaid van de T-Rex-test. Deze tablet heeft weliswaar een Full HD-scherm waardoor offscreen eigenlijk niet nodig is, maar doordat Microsoft HiDPI heeft toegepast is het juist weer wel relevant.


Uit de onscreen-test blijkt dat de Surface 2 op dit moment de beste game-ervaring van alle tablets die we tot op heden hebben getest biedt, met deze benchmark. Zelfs de Nexus 7 van dit jaar en de iPad 4 uit 2012 worden ruim gepasseerd. Binnenkort zal de iPad Air zich ook gaan toevoegen aan deze lijst en dan zal blijken hoe krachtig de Surface 2 werkelijk is.


In de offscreen T-Rex-test wordt duidelijk dat de Surface 2 niet zo krachtig is als de test wordt gedraaid op de Full HD-resolutie. Dan moet de tablet ineens al drie concurrenten voor zich dulden, maar dit is een echte vergelijking die pure kracht meet. Uiteindelijk gaat het om de beste game-ervaring.


In 3DMark wordt het beeld van de beste game-ervaring op de Surface 2 opnieuw bevestigd, ook hier komt de tablet als beste uit de test rollen. Microsoft heeft het dus op grafisch gebied goed voor elkaar met de Surface 2.

Hoewel we niet beschikken over een goede systeembenchmark voor Windows RT 8.1, kunnen we wel zeggen dat de Tegra 4-chip van NVIDIA niet te karig is als het gaat om het neerzetten van prestaties. We hebben op de redactie al wel wat meer ervaring opgedaan met deze chip en die scoort over het algemeen zeer hoog, bij een ander testmodel zelfs het allerhoogste in zijn productcategorie.