Prestaties (grafisch)

Samsung heeft deze tablet voorzien van een Mali-T628 als GPU en die chip hebben we nog niet eerder voorbij zien komen. Dat kon ook niet, deze werd namelijk eerder alleen toegepast in de Galaxy Note 3, maar dan wel in een versie die niet in onze regio werd uitgebracht. Het is van tevoren dus lastig te zeggen wat we kunnen verwachten.

In GFXBench 2.7 vallen de prestaties wat tegen, de iPad Air en mini 2 blijven bijvoorbeeld buiten bereik. Daar zit echter een verhaal aan; de schermresolutie van de Galaxy Note 10.1 2014 is hoger, dus de berekening van één frame kost gewoon meer kracht, wat de prestaties beïnvloedt.

Het betekent echter hoe dan ook dat de iPads in theorie een vloeiender beeld zullen weergeven in games. Een framerate van 14 is dan ook aan de karige kant en je kunt je afvragen of Samsung niet iets teveel heeft gewild met het scherm.


3DMark Ice Storm Unlimited is de laatste test en deze draait offscreen. Hier kan de grafische kracht van de Galaxy Note 10.1 2014 dus beter worden vergeleken met die van de iPads. Uit de grafiek kunnen we opmaken dat er niet al te veel verschil tussen zit, de iPad Air scoort een fractie beter, de iPad mini 2 vrijwel identiek.


De Galaxy Note 10.1 2014 is dus wel degelijk een krachtige tablet als het aankomt op games, maar er moet wel bij gemeld worden dat de schermresolutie roet in het eten gooit, maar dat is ook afhankelijk van de game die je speelt. Het zou afgaande op deze resultaten echter wel kunnen gebeuren dat bepaalde games te zwaar zijn voor de Samsung-tablet, maar dan moeten ze dus wel gebruikmaken van de volledige schermresolutie en dat zie ik niet zo snel gebeuren.