Prestaties (games)

De benchmarks op de voorgaande pagina zijn voor de meeste gebruikers niet van het grootste belang. Als Android vloeiend draait, is de strijd immers al grotendeels gewonnen. Een veel belangrijker punt is het afspelen van games.

Sony koos bij de Xperia ZR voor de Adreno 320 als GPU. Dat is een onderdeel dat we al regelmatig terug hebben gezien in de smartphones die we getest hebben. Hiertoe behoren de HTC One, de LG Optimus G, de Samsung Galaxy S4, de Sony Xperia SP en de Xperia Z. Doordat dit onderdeel hetzelfde is, zullen de prestaties van deze smartphones voornamelijk afhankelijk zijn van de kwaliteit van andere onderdelen, zoals de chipset en het werkgeheugen en de hoogte van de schermresolutie.

Onscreen-tests


In de GPU-test in AnTuTu Benchmark komt de Sony Xperia ZR opnieuw binnen achter de HTC One en de Samsung Galaxy S4. Het verschil met die laatstgenoemde is in dit geval niet zo groot, maar is wel te verklaren aan de hand van de lagere schermresolutie. Waar de Xperia ZR is voorzien van een 720p-scherm, is dat bij de toestellen van HTC en Samsung een 1080p-display en dat kost die toestellen dus ook meer moeite om een beeld te renderen.


In GFXBench 2.7 weet de Xperia ZR zodoende een nieuw record neer te zetten. We kunnen concluderen dat dit de uitkomst is van een goede GPU in combinatie met een wat lagere resolutie, maar het is natuurlijk wel erg lekker dat deze telefoon in staat is om zware games vloeiend op het scherm te toveren, al is het zo dat het scherm wat kleiner is.

Benchmark: GFXBench 2.7 T-REX (C24Z16 onscreen)


In dit geval pakken we de Extreme-variant van Ice Storm, omdat deze telefoon al bewezen heeft dat zware games in principe geen probleem zijn. Deze test verhoogt de resolutie waarop gerenderd wordt naar 1080p, in plaats van de 720p waarop de Xperia ZR normaal draait. Dat houdt automatisch in dat de test ook aanzienlijk zwaarder is, maar het is wel een handig om te zien hoe de verhoudingen onderling liggen.

De Xperia ZR weet de Xperia Z opnieuw nét te verslaan, maar er zijn nu wel wat andere smartphones die ook beter blijken, onder andere omdat het voordeel van de schermresolutie wordt weggenomen. Dat geldt dus voor de Google Nexus 4 en de Sony Xperia SP.

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Ice Storm Extreme


Offscreen-tests


Als laatste draaien we een offscreen-test in GLBenchmark, waarin alle smartphones geforceerd worden om een test af te leggen waarbij 1080p-beelden worden berekend. In deze test komt de ware kracht van de toestellen naar boven, waarmee de krachtvergelijking met andere smartphones beter te maken is. Voor de praktische prestaties is deze test waardeloos, dit is meer voor de mensen die willen weten hoe de hardware van de telefoons nou onderling scoort.

De Sony Xperia ZR komt hier opvallend genoeg uit op 15 beelden per seconde en dat is even hoog als de HTC One en Samsung Galaxy S4. Ondanks dat deze smartphones allen dezelfde GPU aan boord hebben, is dit een verrassing omdat de algemene perceptie is dat de toestellen van HTC en Samsung momenteel het meest krachtig zijn.

Benchmark: GFXBench 2.7 T-REX (C24Z16 offscreen)