4min Devices

Review: Apple iPad Pro – De ultieme laptopvervanger?

Prestaties (systeem & games)

Het laatste onderdeel van de recensie is zoals gewoonlijk een krachtmeting van de hardware. Apple belooft dat de iPad Pro op het gebied van CPU en GPU respectievelijk 1,8 en tweemaal zo snel is als de iPad Air 2. Dit is te danken aan de Apple A9X-chipset, welke ik eerder in dit artikel al heb besproken. Dergelijke beweringen moet je overigens een beetje binnen de context zien. Op grafisch gebied zal de iPad Pro bijvoorbeeld niet tweemaal zo goed presteren, omdat de schermresolutie ook 1,8 maal zo hoog is en dat vereist dus ook meer rekenkracht per frame.

In de singlecore-test van Geekbench 3 zien we al direct dat de processor inderdaad een stuk sneller is geworden. Rekenen we eventjes door, dan is te zien dat het resultaat van de iPad Pro 1,78 maal zo hoog is als dat van de iPad Air 2. De iPad Pro blijkt ook de vloer aan te vegen met de Intel Core i7-processor van de Microsoft Surface Pro 3, al is dat in de multicore-test juist weer andersom. Desalniettemin is dit voor de iPad Pro een prestatie die je niet moet onderschatten.


Over naar het grafische gedeelte. De iPad Pro is in de 3DMark-benchmark de beste iPad tot op heden, al is de prestatie niet tweemaal zo hoog als die van de iPad Air 2. Dat wijt ik aan de hogere schermresolutie van de iPad Pro ten opzichte van de iPad Air 2.


Als laatste wil ik nog de offscreen-test van GFXBench 3.0 bespreken. In die test worden de systemen gedwongen om beelden in Full HD te renderen, waardoor de werkelijke schermresolutie dus even buiten beschouwing blijft. Hier behaalt de iPad Pro een score van 80,2 beelden per seconde, wat meer dan het dubbele van de iPad Air 2 is. Dit is echt een bespottelijk hoge score. In de onscreen-test liggen de verhoudingen meer zoals bij 3DMark.


Apple lijkt geen woord te hebben gelogen over de systeemprestaties van de iPad Pro. De Apple A9X-chipset is echt een meesterwerk geworden, waarmee Apple in sommige opzichten grootmacht Intel zelfs het vuur aan de schenen weet te leggen.