5min

Tags in dit artikel

, , ,

Software en gebruikservaring

Android


Samsung levert de Galaxy S III Mini standaard met Android 4.1 Jelly Bean, nu nog een van de meest recente versies van het besturingssysteem. Het wordt ook mogelijk om het systeem naar versie 4.2 te updaten, maar een datum hiervoor is nog niet bekend.


De fabrikant gebruikt ook op de Mini de eigen Touchwiz-interface, die eerdere Samsung-gebruikers direct zullen herkennen. Het is uiteraard dezelfde versie die op de Galaxy S III te vinden is, met een meer intuïtieve en eenvoudige bediening. Via de instellingen kun je zelfs nog de ‘easy mode’ kiezen als zelfs de basis je teveel wordt.

De telefoon draagt ook het inspired by nature-thema, dat op de grote broer al present was. Op het ontgrendelscherm zijn drie instelbare snelkoppelingen te vinden, standaard ingesteld op chat-app ChatOn, Google zoeken en de camera applicatie.

Het vervelende geluid van waterdruppels na aanraking is gelukkig ook opnieuw instelbaar. Opvallend is de toegankelijkheid van de notificatiebalk vanuit het ontgrendelscherm, wat niet op elke Android mogelijk is maar wel handig kan zijn.


De Mini heeft een maximum van zeven hoofdschermen, waar je naar hartenlust widgets en snelkoppelingen kwijt kunt. Als je nog plek tekort komt, kun je applicaties sorteren in mappen.

Groot pluspunt is ook de optie om applicaties te verbergen via het app-menu. Standaard geïnstalleerde applicaties zijn niet gemakkelijk te verwijderen, wat het verbergen een uitkomst maakt om het menu toch zoveel mogelijk te organiseren.



Software


Wat ook dit model van de concurrentie onderscheidt is Samsung’s software-aanbod die de gebruikservaring verbetert. De belangrijkste zijn Direct Call, S Voice, Smart stay en Pop-Up-Play.

Direct Call belt de afzender direct vanuit een geopende email of sms, wanneer je de telefoon naar je hoofd brengt. Het idee is hier dat de telefoon aanvoelt wat je wilt doen.

S Voice is Samsung’s persoonlijke assistent, losjes gebaseerd op Apple’s Siri. Met spraakbesturing kun je de telefoon aansturen, berichten schrijven, contactpersonen toevoegen en meer. Het probleem hier is net als bij Apple het ontbreken van ondersteuning voor de Nederlandse taal.

Smart Stay is Samsung’s eye-tracking software. De voorste camera ziet wanneer je ogen van het scherm wegkijken of juist blijven kijken, waardoor het scherm niet verduistert terwijl je bijvoorbeeld een tekst leest. De sensor doet het echter niet optimaal op de Mini, misschien door goedkopere hardware.

Pop-Up-Play laat je vensters verkleinen en vergroten zodat je kunt ‘multitasken’ op een scherm. Zo kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd een video bekijken en chatten of internetten.

Nog een prettige aanvulling is de functie om gesprekken of muziek te dempen, door de telefoon om te draaien. Die optie was al eerder beschikbaar, maar daarom niet minder handig.

Grote misser is het ontbreken van de automatische verstelling van schermverlichting, die de Galaxy S III wel heeft. De helderheid van het scherm kun je wel handmatig aanpassen, maar tegenwoordig is het gebruikelijk dat je daar geen omkijken naar hebt.

Bellen


We doen het steeds minder, maar het blijft stiekem toch een telefoon. Vaak wordt dat over het hoofd gezien en blijven eigenaren van mid- en low-end modellen achter met een krakend of onverstaanbaar gesprek. Gelukkig heeft Samsung hier wel genoeg aandacht aan besteed. De geluidskwaliteit is niet optimaal, maar alles werkt naar behoren.

De telefoon houdt het signaal goed vast en ook gesprekken eindigen niet vroegtijdig, hoe goed dat soms ook uitkomt. Je moet daarnaast ook zelf verzinnen wat te zeggen, want de software voorziet bellers niet automatisch van status-updates op sociale netwerken. Ophangen is daarentegen zo gemakkelijk als het omdraaien van de telefoon.


Geluid


Je knijpt het beste geluid uit de Mini met de in-ear headset. De rubberen dopjes vormen zich comfortabel naar je oor en kunnen een aardig volume aan op goede kwaliteit. De oortjes presteren zonder kraken of vervormen en dempen het geluid goed. Samsung waarschuwt zelfs even voor gehoorbeschadiging met een vluchtige pop-up als je het volume maar ver genoeg opendraait.

De speaker geeft een redelijke geluidskwaliteit. Zodra de muziek drukker wordt vervormt het geluid wat, zijn de lage tonen niet optimaal aanwezig en komen hoge tonen scheller over. Niets wat we niet gewend zijn van een smartphone-speaker. Het volume van de speaker is op peil, goed in balans tussen kwaliteit en capaciteit.

Scherm


Het scherm is qua specificaties geen uitblinker, maar in gebruik laat het weinig steken vallen. Als we de lage resolutie en pixeldichtheid verder buiten beschouwing laten blijft een scherm over dat snel reageert, gevoelig is voor multitouch-commando’s en ook gebrekkige bewegingen kan lezen.

De kijkhoek van het scherm is verder prima en ook spiegeling van het licht is niet storend. De helderheid komt goed uit de verf, alleen ontkracht door het ontbreken van de automatische verstelling.

Accu


De Mini heeft op het eerste oog een ondermaatse 1500mAh batterij, maar schijn bedriegt. Het kleine scherm in combinatie met de dual-core en Samsung’s stroombesparende techniek geeft de dwerg een indrukwekkende levensduur. De accu is een sterk punt van de Mini.

In onderstaande tabel zie je dat de knul boven het gros uitsteekt en er zelfs een langere levensduur op nahoudt dan de Galaxy S III. Dat is natuurlijk geen eerlijke vergelijking, maar ook qua prijs vergelijkbare toestellen doen het veelal niet beter.