7min

Tags in dit artikel

, ,

Software en gebruikservaring

Algemeen


De Acer Liquid E2 is niks bijzonders wat betreft het gebruik. Acer heeft weinig gedaan om de telefoon bijzonder te maken in gebruik. Zo voorzag LG de Optimus L5 II en L7 II bijvoorbeeld van een fysieke knop die ingesteld kon worden om een bepaalde applicatie op te starten. De Home-knop onder het scherm was voorzien van gekleurde LEDs om bepaalde gebeurtenissen zoals een gemist telefoongesprek of ingekomen bericht aan te duiden. Dit soort onderscheidende zaken heeft Acer achterwege gelaten. De Liquid E2 is een telefoon onder toeters en bellen.

Opvallend vind ik toch wel de Android-knoppen onder het scherm. In dit geval zijn er aanraakgevoelige knoppen met de commando’s Terug, Hoofdscherm en Opties. Dat komt overeen met de oude voorschriften van Google, maar de richtlijnen voor nieuwe Android-telefoons schrijven een Multitask-knop in plaats van de Opties-knop voor. Om het allemaal nog wat verwarrender te maken opteert Samsung ervoor om de omgedraaide volgorde van Google’s oude voorschriften toe te passen. Het is natuurlijk niet Acer’s schuld dat Samsung wat anders doet, maar de fabrikant had zich op zijn minst aan Google’s voorschrift kunnen houden en al zeker omdat het dat wél deed met de Liquid E2. Als je eraan gewend bent is het allemaal natuurlijk niet zo’n probleem meer, maar het zou handiger zijn als fabrikanten hierin eensgezinder zouden zijn bij de ontwikkeling van nieuwe smartphones, zodat de verwarring in de toekomst beperkt blijft.


Android


Acer voorziet de Liquid E2 van Android 4.2.1 Jelly Bean en dat is vrijwel de meest recente versie van Google’s mobiele besturingssysteem. De allernieuwste versie is Android 4.2.2 Jelly Bean op het moment van schrijven. Voor een telefoon van deze prijs vind ik dat Acer wat dat betreft echt een topprestatie heeft afgeleverd. Veel topmodellen van andere fabrikanten wachten immers nog altijd op hun update naar Android 4.2 en Acer heeft het bij dit model al op orde en dat is uniek in deze prijsklasse.

Die prestatie van Acer is redelijk eenvoudig te verklaren; het Taiwanese bedrijf is één van de weinige die de skin van Android niet tot in detail naar zijn hand zet. Acer laat de boel vrijwel helemaal zoals het is en dat scheelt een hoop tijd, al onderscheid je jezelf er niet zo mee. Hoewel, als je de enige bent die de skin ongemoeid laat, ben je ook uniek, maar dat is dan wel te danken aan die andere fabrikanten.

Net als de Google Nexus 4 beschikt de Acer Liquid E2 over 5 hoofdschermen die je vol kan plaatsen met widgets en iconen, je kan niet zorgen voor meer of minder schermen, het aantal staat vast op 5 schermen. Dat is overigens ook Google’s aanpak. Wat opvalt is dat Acer de vertaling van aangepaste onderdelen niet al te serieus heeft genomen, want op verschillende plaatsen zijn bedenkelijke teksten zoals Opnieuw op te starten terug te vinden. Een image van een firmware-update wordt vertaald naar een afbeelding. Hiervoor heeft Acer gewoon een vertalingsservice gebruikt, of mensen die geen idee hebben over de inhoud van hetgeen ze vertalen. Iemand als ik, dagelijks bezig zijnde met de Nederlandse taal, kan zich natuurlijk mateloos storen aan dit soort nalatigheden, maar dat zal niet voor iedereen gelden.


De wijzigingen die Acer heeft toegepast op Android blijven voornamelijk beperkt tot details, zoals een iets andere visuele indeling van het vergrendelscherm, hier is ook een snelkoppeling naar Google Now niet inbegrepen, wat standaard wel het geval is. Zo zijn er ook op andere plekken kleine wijzigingen, denk aan anders vormgegeven widgets die wel dezelfde zaken weergeven en een andere volgorde van de applicaties die onderaan het scherm worden weergegeven. Het zijn op visueel gebied echt kleine details, hoewel er onder de motorkap alsnog veel veranderd kan zijn, maar daar merk je als gebruiker niet veel van.

Bellen


Acer heeft de Liquid E2 voorzien van twee microfoons. Dat was een aantal jaren geleden nog vrij ongewoon, maar tegenwoordig is dat ook in deze prijsklasse doodnormaal. De tweede microfoon is bedoeld om omgevingsgeluid op te vangen en in verschillende situaties uit een opname te filteren. Zo ben je bijvoorbeeld tijdens een telefoongesprek in een rumoerige omgeving nog goed verstaanbaar.

Smartphones zijn door de opkomst van mobiel internet al lang niet meer bedoeld om enkel mee te bellen, maar het blijft natuurlijk wel een belangrijke functie van de apparaten. De Acer Liquid E2 weet het netwerksignaal prima vast te houden en doet dat ook in minder goed gedekte gebieden of wanneer ik het de telefoon moeilijk maak door de antenne te blokkeren, gewoon goed.


Geluid


Acer heeft de Liquid E2 voorzien van stereo-speakers en op de achterkant van de telefoon wordt het DTS-merk vermeld. Dat schept verwachtingen en die weet de Liquid E2 ook grotendeels waar te maken. Het geluid is goed en ook de lage tonen zijn in vergelijking met de meeste smartphones duidelijker aanwezig. Het volume kan helaas niet uitzonderlijk hoog en de hoge tonen schieten wel iets tekort waardoor het geluid niet heel helder is. Als het volume volledig openstaat hoor je hier en daar wel eens een kraakje in de muziek, maar dan moet je er wel echt op gaan zitten letten. Storend is dit alles dan ook zeker niet.

De meegeleverde headset presenteert goed geluid voor een goedkoop ogend ding, maar persoonlijk zou ik hem desalniettemin linea recta vervangen vanwege de pasvorm ervan. Niet vanwege de geluidskwaliteit, want lage tonen zijn ook hier duidelijk aanwezig, al komt de Liquid E2 ook in dit geval bij de hoge tonen wat tekort, maar opnieuw is het niet storend.


Scherm


Acer heeft voor de Liquid E2 gekozen voor een IPS LCD-scherm van 4,5 inch met een resolutie van 540 bij 960 pixels. Het schermtype is in deze prijsklasse doodnormaal, de schermgrootte is -afgezien van de Liquid E1- wel wat unieker. De meeste smartphones moeten het toch met een wat kleiner scherm doen, al is de schermresolutie vaak wel dezelfde. Bij de Liquid E2 heb je dus een groter scherm, maar wel minder scherp. Aan jou de keus of je daarmee akkoord gaat. In de onderstaande tabel zie je een vergelijking tussen de specificaties van de verschillende concurrerende toestellen op dit gebied, gesorteerd op respectievelijk pixeldichtheid, schermgrootte en eventueel nog de hoogte van de actuele prijs. Hoe verder een toestel naar beneden staat in de tabel, hoe beter.

Model Resolutie Afmeting PPI
LG Optimus L7 II (review) 480×800 4,3 inch 217
HTC Windows Phone 8S (review) 480×800 4,0 inch 233
Samsung Galaxy S Advance (review) 480×800 4,0 inch 233
Huawei Ascend W1 (review) 480×800 4,0 inch 233
Acer Liquid E2 540×960 4,5 inch 245
Sony Xperia M 480×854 4,0 inch 245
Sony Xperia J (review) 480×854 4,0 inch 245
Acer Liquid E1 (review) 540×960 4,5 inch 245
Nokia Lumia 620 (review) 480×800 3,8 inch 246
Sony Xperia Sola (review) 480×854 3,7 inch 265
Sony Xperia P (review) 540×960 4,0 inch 275

Uit deze tabel mogen we opmaken dat de Liquid E1 op papier een beter scherm biedt dan de Liquid E2, gezien de prijs. Er zijn natuurlijk nog veel meer aspecten die de prijs bepalen, maar het scherm is voor velen wel van belang. De inmiddels al oude Sony Xperia P scoort wat betreft het scherm nog altijd erg goed.

Maar het doet er ook toe hoe de kleurweergave van het scherm is en daar scoort de Liquid E2 eveneens geen hele hoge punten. Alles oogt wat uitgewassen en zwart is eerder een donkere grijstint. De kijkhoek van het scherm is wel prima, maar ik hecht meer waarde aan die andere punten.

Het is onduidelijk wat voor bescherming Acer toepast op het scherm, maar het is geen Gorilla Glass, anders had het daar gezien de naamsbekendheid van Corning’s bescherming wel melding van gemaakt. Tijdens de gebruiksperiode zijn geen krassen op het scherm ontstaan, maar wordt wel duidelijk dat vingerafdrukken vrij gemakkelijk blijven staan. Dat zorgt er voor dat het scherm bij tegenlicht moeilijker af te lezen is dan je zou willen. Een remedie hiervoor is het verhogen van de schermverlichting, maar dat heeft dan weer zijn weerslag op de accu.

Accu


Acer heeft de Liquid E2 voorzien van een accu met een capaciteit van 2.000 mAh. Middels de accutest van AnTuTu Benchmark meten we hoe deze accu het onder volle belasting doet. Om de test eerlijk te houden stellen we zoveel mogelijk zaken gelijk aan elkaar, denk hierbij aan de schermverlichting en instellingen van WiFi, NFC en Bluetooth.

De accu was bij de Liquid E1 een duidelijk nadeel, gelukkig doet de Liquid E2 het in dit opzicht wel wat beter. Er zijn in dit opzicht nog wel betere telefoons. Als je het om de accu doet kan je dus misschien beter verder kijken. Dat de Acer Liquid E2 het minder goed doet dan deze andere modellen komt natuurlijk deels door het grotere scherm, dat meer energie vereist. Er zijn bovendien ook modellen die het aanzienlijk slechter doen.