5min Devices

Review: Apple MacBook Air 13 inch (2013)

Prestaties (systeem)

De MacBook Air is voorzien van een Intel Core i5-processor uit de vierde generatie. Die processors zijn voornamelijk gericht op het zuiniger omspringen met energie, wat betreft prestaties is er weinig winst geboekt. Op deze pagina verwacht ik zodoende ook niet al te veel bijzonders te zien.

In Geekbench komt die verwachting al onmiskenbaar naar voren. De MacBook Air scoort namelijk iets minder hoog dan zijn voorganger. Dat is toch opvallend te noemen.


In iBench zien we ongeveer hetzelfde, al scoort de nieuwe MacBook Air nu wel beter dan zijn voorganger. Het verschil met de MacBook Pro’s met Retina-scherm valt overigens nog redelijk mee, volgens deze benchmark.


In de Windows-benchmark Cinebench 11.5 scoort de MacBook Air opnieuw vrijwel gelijk met zijn voorganger, de strijd wordt opnieuw in het voordeel van het oude model beslecht. Het verschil is verwaarloosbaar. Het contrast met de MacBook Pro’s is hier juist weer aanzienlijk.


In PCMark 7 scoort de MacBook Air opvallend veel beter dan welk systeem dan ook en de oude MacBook Air’s in het bijzonder. Deze benchmark legt de nadruk niet alleen op de processor, maar ook op het werkgeheugen en de harde schijf. In het geval van de MacBook Air blijken die elementen aanzienlijk verbeterd te zijn.


In de nieuwe PCMark 8-benchmark scoort de MacBook Air dan toch weer wat minder goed en moet de HP Envy TouchSmart 15 ineens voorgelaten worden. Dat is een opvallende wending, die toe te kennen is aan de minder krachtige processor van de MacBook Air.