3min

Prestaties (systeem & games)

Doorgaans kiest het Zuid-Koreaanse bedrijf voor de chipsets van Qualcomm of anders de Exynos-chipsets van de eigen tekentafel, maar ditmaal is de Galaxy Tab 4 7.0 uitgerust met een alternatief van Marvell. De Galaxy Tab 8.0 en 10.1 beschikken wel over een chip van Qualcomm.

Bij ons reviewmodel gaat het om de PXA1088-chipset, die wij nog niet eerder aan de kaak hebben gesteld. Wat we moeten verwachten is dus van tevoren niet te zeggen, in het verleden hebben we het qua prestaties alle kanten op zien gaan met chipsets van de kleinere spelers in de markt. Wel heb ik bij gewoon gebruik al gemerkt dat de Galaxy Tab 4 7.0 niet bepaald snel is, zoals bij de gebruikservaring reeds vermeld.

Hoe dan ook: De PXA1088 is voorzien van een processor met vier rekenkernen, draaiend op 1,2 GHz en er is 1,5GB aan werkgeheugen. Het grafische werk wordt verricht door een GPU die de naam Vivante GC1000 draagt.

Systeem


De totaalscore uit AnTuTu X Benchmark is niet goed, vergeleken met de concurrentie. Dat de duurdere tablets de Galaxy Tab 4 7.0 overstijgen is gezien de prijs niet zo’n probleem, maar ook de goedkopere Acer Iconia A1-830 behaalt een beduidend hogere score.


Als we naar de losse onderdelen van AnTuTu X kijken, wordt duidelijk dat de Galaxy Tab 4 7.0 het laat liggen in de tests van de GPU, I/O en UX. Wat betreft de CPU en RAM kan de Galaxy Tab 4 7.0 de concurrentie nog redelijk bijbenen, maar er zijn geen opzichten waarin deze tablet weet uit te blinken.

Games


AnTuTu wees al uit dat de GPU geen sterk onderdeel is en GFXBench 2.7 geeft daar definitief uitsluitsel over. Ik zou nog een test uit 3DMark aan het artikel kunnen toevoegen, maar die score geeft geen ander beeld. De Galaxy Tab 4 7.0 schiet gewoon tekort in grafisch opzicht.


De Galaxy Tab 4 7.0 is geen prestatiekoning, maar de prijs is daar ook niet naar. In mijn optiek was er qua prestaties echter wel wat meer te verwachten van deze tablet.

Het is jammer dat Samsung gekozen heeft voor een chipset van Marvell in plaats van een Snapdragon-chipset van Qualcomm. Ik weet niet wat het eventuele verschil in kosten zou zijn, maar het verschil in prestaties was het absoluut waard geweest.