5min

Prestaties (grafisch)

Het laatste gedeelte van deze review bestaat uit de prestaties op grafisch gebied. Dat is voor veel mensen een belangrijk onderdeel, want op een tablet moet je ook goed spelletjes kunnen spelen.

In AnTuTu Benchmark toont de Samsung Galaxy Note 8.0 al direct aan dat het in dit geval niet het grootste probleem zou moeten zijn; de tablet zet wederom een topprestatie neer en laat de concurrentie ver achter zich.

Benchmark: Android: AnTuTu Benchmark 3 – GPU


In GLBenchmark 2.5 kunnen we ook de iPad’s van Apple betrekken omdat er ook een app voor het mobiele besturingssysteem iOS beschikbaar is. In deze test is het verschil tussen Apple’s tablets en de Galaxy Note 8.0 wel duidelijk, ook de inmiddels al wat oudere iPad 3 noteert een aanzienlijk hogere score in deze benchmark.

De Galaxy Note 8.0 heeft in vergelijking met de volgroeide iPad’s overigens een relatief makkelijke taak; de schermresolutie van Apple’s tablets is bijna driemaal zo hoog, het berekenen van één frame is dus ook driemaal zo zwaar voor de iPad’s.


In GLBenchmark 2.7, een nieuwere variant van de benchmark, weet de Galaxy Note 8.0 beter uit de verf te komen ten opzichte van de competitie. De iPad 4 en mini blijven buiten bereik, in het geval van de iPad mini is het verschil echter vrij klein en te verklaren met de lagere schermresolutie van Apple’s tablet.


De laatste onscreen-test is 3DMark, wat we vanaf deze review gaan gebruiken. Het aantal resultaten is dus nog schaars, maar tablets met een matige grafische kracht krijgen van Futuremark ook geen score. Ook is het nog wachten op de iOS-versie van deze benchmark.

Vooralsnog mag de Galaxy Note 8.0 zich dan ook heer en meester noemen in deze test. De Galaxy Note 10.1 en Nexus 7 worden opnieuw het nakijken gegeven door Samsung’s kleine tablet. Al met al kan ik dus wel stellen dat het op grafisch vlak dik in orde is met de Galaxy Note 8.0.


Offscreen


Als laatste draaien we een offscreen test. Deze benchmark draaien we om de grafische kracht van de hardware te testen, terwijl sommige beperkende condities gelijk worden getrokken. Dit is dus geen test waar je kan zien hoe goed je kan gamen op een tablet, maar je kan wel zien hoe goed de GPU nou werkelijk is. Onderstaande grafiek is vooral interessant voor de mensen die willen weten welke tablets nou echt het krachtigste zijn. Door verschillen in schermresoluties komt dit er in de praktijk niet altijd uit.

De Samsung Galaxy Note 8.0 kunnen we aan de hand van deze test zien als the best of the rest. De grote Apple-tablets blijven buiten bereik, maar de iPad mini en alle Android-tablets zijn verslagen.