5min Devices

Review: Sony Xperia Tablet Z (SGP-311)

Prestaties (grafisch)

Voor veel mensen zal dit de belangrijkste pagina van de recensie zijn. Een tablet is bedoeld voor de consumptie van allerlei media, maar ook om actief op te kunnen gamen. Zonder een goede GPU is een tablet al gauw niet interessant meer, omdat spellen dan haperend worden afgespeeld, wat het plezier wegneemt.

Van de AnTuTu Benchmark-test van de vorige pagina had je nog een score van me tegoed: die van de GPU. De Xperia Tablet Z wist in deze test overtuigend te scoren. De concurrentie maakt geen schijn van kans, zo blijkt uit de grafiek.

Benchmark: Android: AnTuTu Benchmark 3 – CPU


Het verschil met de overige Android-systemen wordt in 3DMark’s Ice Storm Extreme pijnlijk duidelijk. De Xperia Tablet Z behaalt bijna een driedubbele score ten opzichte van de Galaxy Note 8.0.


In GLBenchmark 2.7 kunnen we ook de iPad’s erbij betrekken. Dit is de eerste test waarin de Xperia Tablet Z niet als beste presteert, al is het verschil vrij miniem. Daar moet echter wel bij worden gezegd dat deze test op de schermresolutie van het apparaat wordt gerenderd, de Xperia Tablet Z hoeft dus minder kracht te leveren voor één frame dan de iPad 4. Conclusie blijft alsnog dat deze benchmark bijna even vloeiend draait op beide tablets.


Offscreen


Als laatste draaien we een offscreen test. Deze benchmark draaien we om de grafische kracht van de hardware te testen, terwijl sommige beperkende condities gelijk worden getrokken. Dit is dus geen test waar je kan zien hoe goed je kan gamen op een tablet, maar je kan wel zien hoe goed de GPU nou werkelijk is. Onderstaande grafiek is vooral interessant voor de mensen die willen weten welke tablets nou echt het krachtigste zijn. Door verschillen in schermresoluties komt dit er in de praktijk niet altijd uit.

Het verschil met de iPad wordt hier qua kracht aardig duidelijk, al maakt het voor de framerate van een game dus niet zoveel uit of je een iPad of Xperia Tablet Z neemt, mits de apps geschikt zijn voor de schermresoluties. Ten opzichte van alle andere tablets is de Xperia Tablet Z gewoon overduidelijk de beste.