6min

Tags in dit artikel

, , , ,

Benchmarks Android

Uiteraard hebben we de Intel Atom Z3770 flink op zijn staart getrapt, nu we daar de kans voor hebben gekregen. We hebben dit gedaan op zowel Windows 8.1 als op Android 4.2.2 (Jelly Bean). Het gaat hier niet om de meest recente Android-versie, maar het zal nog wel even duren voordat Intel in staat zal zijn om kort na de introductie van een nieuwe Android-versie deze ook op Intel-chips te draaien. Android wordt door Google namelijk standaard ontwikkeld voor ARM-processoren en moet daarna worden aangepast naar het X86-platform.

Verder moeten we ook een kleine waarschuwing plaatsen bij deze benchmarks, we hebben deze benchmarks gedraaid op tablets die door Intel zijn ontwikkeld, zogenaamde referentiemodellen. Deze zullen nooit in de winkel verschijnen en het kan zijn dat de prestaties van tablets die straks in de winkel liggen met deze chip hier een stukje onder zullen scoren. Dit kan zijn vanwege het feit dat een fabrikant op andere onderdelen heeft bespaard, of dat er een veel zwaardere skin op draait, bijvoorbeeld Samsung’s Touchwiz.

We beginnen op Android met een algehele systeemtest van AnTuTu 3 met de totaalscore, gevolgd door de CPU-score. Daarna splitsen we ook nog even de GPU, I/O en RAM-test uit, zodat we kunnen zien waar het verschil wordt gemaakt.

Benchmark: Android: AnTuTu Benchmark 3 – Total


In de totaalscore is te zien dat deze referentietablet van Intel de vloer aanveegt met alle concurrentie.

Benchmark: Android: AnTuTu Benchmark 3 – CPU


In de CPU-benchmark komt de Intel-chip bijna drie keer zo hoog uit als de beste ARM-tablet, de Sony Xperia Tablet Z, welke beschikt over een verbeterde Qualcomm S4 Pro-chip. Waarmee we meteen vast kunnen stellen dat dit niet de beste Qualcomm-chip is die er op dit moment bestaat, dat is de Qualcomm Snapdragon 800, welke bijvoorbeeld in de Sony Xperia Z1 en LG G2 zit. De CPU-score van de Xperia Z1 komt uit op 12042, wat nog steeds maar de helft is van de Atom Z3770. Volgens AnTuTu is de CPU dus twee keer zo snel als de beste Qualcomm-chip op dit moment.

Benchmark: Android: AnTuTu Benchmark 3 – GPU


Een ander belangrijk punt van de chip is natuurlijk de grafische kracht, ofwel de capaciteit van de GPU. Als we hier kijken naar de GPU-score, dan moeten we vaststellen dat de Intel Atom Z3770 hier niet goed uit de verf komt, maar dit heeft met de schermresolutie te maken. De referentietablet van Intel draait namelijk op 2560 x 1440 pixels en de Xperia Tablet Z in deze grafiek op 1920 x 1200 pixels. Dit is dus eigenlijk geen ideale test.

Benchmark: Android: AnTuTu Benchmark 3 – I/O


Benchmark: Android: AnTuTu Benchmark 3 – RAM


In de RAM-test is te zien dat het met het werkgeheugen van de referentietablet wel snor zit, de vraag is even of Intel gekozen heeft voor extreem goed werkgeheugen, of dat het dual channel-verhaal een groot verschil maakt. Het is even afwachten waar fabrikanten straks voor kiezen. De I/O-score ligt wel gewoon in lijn met andere scores.

De grafische testen die er wel toe doen zijn die van GFXBench en dan vooral de offscreen-tests. Daarbij wordt de schermresolutie namelijk altijd op 1920 x 1080 vastgezet en is de benchmark dus identiek. Hiermee kan de echte kracht van een GPU dus goed worden gemeten.In beide tests is goed te zien dat Intel boven alle bestaande Android-tablets weet te scoren, alleen moet het de iPad 4 van Apple in beide testen voor zich dulden. De verschillen zijn echter niet bijzonder groot, ook niet als we opnieuw weten dat Qualcomm nog een krachtigere chip op de plank heeft liggen in de vorm van de Snapdragon 800.

Als we ook weer de score van de Xperia Z1-smartphone erbij pakken, zien we in de Egypt HD offscreen-test een score van 60 frames per seconde en bij T-Rex HD offscreen 23 frames per seconde. Beide dus nog een stukje hoger dan de Intel Atom Z3770. Op grafisch gebied weet Intel dus ‘aan te haken’, maar qua CPU-score weet het echt verschil te maken.

Tot slot nog de 3D Mark Icestorm Extreme score op Android, waarin de chip ook een topscore opstrijkt.