Prestaties

De iPad mini Retina is voorzien van de Apple A7-chipset, welke een fractie lager is geklokt dan bij de iPad Air. Dat betekent normaliter dat de iPad Air beter ook zal presteren.

De originele iPad mini was echter van een veel minder capabele chipset voorzien, in verhouding tot de iPad 4. De verwachting is daarom ook dat de prestaties van de iPad Air en iPad mini Retina een stuk dichter bij elkaar zullen liggen dan bij de vorige generatie.

Processor


De eerste benchmark is Geekbench 3, waarin voornamelijk de processor op de pijnbank wordt gelegd. De iPad mini Retina scoort hier inderdaad net wat minder goed dan de iPad Air. Het verschil met de originele iPad mini is echter een stuk groter, de iPad mini Retina scoort vijfmaal zo goed als zijn voorganger.


Games


De grafische prestaties meten we onder andere met 3DMark, waarin we tegenwoordig vrijwel altijd de Unlimited-test moeten draaien omdat de andere benchmarks al niet meer toereikend zijn voor de topproducten.

In deze test scoort de iPad mini Retina ongeveer evengoed als de Microsoft Surface 2, wat een prima prestatie is voor een aanzienlijk kleinere tablet. Het verschil met de iPad Air is opnieuw niet groot, terwijl de iPad mini Retina ook op grafisch gebied vijfmaal zo snel blijkt als zijn voorganger.


GFXBench 2.7 is de andere benchmark waarin de iPad mini Retina op grafisch gebied getest wordt. Het verschil met de iPad Air is hier nihil terwijl de prestaties nu driemaal zo hoog zijn als bij de originele iPad mini, welke echter een veel lagere schermresolutie heeft en dus minder pixels per frame hoeft te berekenen.

Er staan op het moment van schrijven drie Surface-tablets boven het duo, maar daar moet eveneens bij worden vermeld dat deze een lagere schermresolutie hanteren. De Pro-tablets blijven de iPads echter ook ruim voor in de offscreen-test, dat geldt niet voor de Surface 2.